Снимка: Пресслужба на Президента на РусияЧерни облаци са надвиснали над главата

...
Снимка: Пресслужба на Президента на РусияЧерни облаци са надвиснали над главата
Коментари Харесай

Саркози заплашен с 10 години затвор и глоба от един милион евро

Снимка: Пресслужба на Президента на Русия

Черни облаци са надвиснали над главата на някогашния президент на Франция Никола Саркози.

Никола Саркози, който беше държавен глава на Франция в периода 2007/2012, разкритикува през днешния ден " подлите обвинявания ", които го " преследват " към този момент шест години. Това стана при подновяването на правосъдния развой против него за корупция и търговия с въздействие. Той отхвърля да е отговорен.

Делото против Саркози трябваше да бъде възобновено предишния понеделник, само че това не стана. Имаше опити да се отсрочи и днешното съвещание по здравни аргументи, свързани с пандемията и нежното здраве на един от обвинените - някогашния магистрат Жилбер Азибер, само че в последна сметка след здравна експертиза бе решено да няма отсрочване. На съвещанието през днешния ден всички бяха с маски.

По случая 65-годишният Саркози е обвинен, че дружно с юриста си Тиери Ерзог са се пробвали да подкупят Жилбер Азибер, заемал пост във френския Касационен съд. Обвинението твърди, че някогашният президент се опитвал да се снабди със секретни информации и даже да повлияе на дело в Касационния съд против самия него. Според прокуратурата Саркози " дал едно рамо " на Жилбер Азибер, с цел да бъде той назначен на влиятелен пост в Монако, който той желал да получи от известно време.

До предопределение в последна сметка обаче по този начин и не се стигнало, напомня Франс прес. Поверителната информация, която се стремял да получи Саркози, касаела дело за допустимо нелегално финансиране на президентската му акция през 2007 година от страна на Лилиан Бетанкур, наследницата на френския козметичен колос " Л`Ореал ". Следствието разполага с доста записи на прехванати телефонни диалози на Саркози по тази тематика, добавя ТАСС, представена от nova.bg.

Днес отбраната на Сакрози оспори валидността на обвиняванията. Адвокатката на Саркози - Жаклин Лафонт, пледира за отменяне на цялия развой поради доста съществени процедурни нарушавания, съобщи Франс прес. Ако виновността на Саркози бъде приета, той може да получи 10 години затвор и един милион евро санкция.

А до прехващането на диалозите сред Саркози и юриста му се е стигнало в хода на следствие, касаещо пък съмненията за либийско финансиране на президентската акция на Саркози през 2007 година Преди Саркози единствено починалият му предходник Жак Ширак е осъждан през 2011 година по случай за фиктивни назначения в кметството на Париж. Но той по този начин и не се яви в съда поради здравословни проблеми, добавя Франс прес.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР